Kleur bij Afscheid 12 november 2017 / Organisatie van een Uitvaartbeurs of inspiratiedagOp zondag 12 november 2017 organiseren Mirjam van Wieringen (hoedster van Kleur in Apeldoorn), Uitvaartzorg Deventer en Jetty Kuiper (levenseinde-coach/death-doula en spreker bij uitvaarten)

KLEUR BIJ AFSCHEID. 
Een uitvaart-inspiratiedag!

Locatie Joh. Bosboomstraat 25 c in Apeldoorn; van 13.00 - 17.00 uur. Doorlopend en gratis entree.

De dag is bedoeld om op een laagdrempelige manier de dood en het afscheid bespreekbaar EN betaalbaar te maken. 

Marieke Henselmans heeft recent een boek geschreven met de veelzeggende titel "Laat je niet kisten door de commercie". Hierin wordt duidelijk dat je op een uitvaart duizenden euro's kunt besparen, terwijl je toch een prachtig en persoonlijk afscheid kunt hebben. 
"Weinig mensen verdiepen zich graag in geldzaken en de dood is nog minder populair. Dus vallen we bij een sterfgeval -blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken- in de armen van de commercie" zo staat op de achterflap. Meestal komt pas na een overlijden dit onderwerp ter tafel. In tijden van grote vermoeidheid (na slopende afscheidsuren of weken) of complete schok (na een plotseling overlijden) moeten er in korte tijd EN met meerdere mensen tegelijk beslissingen worden genomen. 
Niet het beste moment! Met soms een pijnlijke afloop zeker financieel. Dat kan anders ………….
Maar dan moet je je wel vooraf informeren over de mogelijkheden.
Dat kan ook al elders op deze website!

Op 12 november om 14.30 uur vertelt Marieke over haar ervaringen. 
Deze lezing is gratis maar....VOL = VOL.
Stuur een mailje met je NAW-gegevens naar info@JettyKuiper.nl. dan zet ik je naam op de lijst.

Wij willen die dag laten zien dat met simpele handelingen, symbolen of rituelen een geweldig afscheid te maken is.
Een afscheid mag je houden waar jij dat wilt: dat hoeft
niet perse in een aula, crematorium of kerk te zijn. Maar dat mag bv. ook in de sfeervolle en huiselijke ruimte die Kleur in Apeldoorn heeft.
Zelfs thuis, in je eigen tuin bijvoorbeeld. Hoe mooi kan het zijn???
En ook letterlijk kan het een kleurrijk geheel zijn: met gekleurde bloemen, een rode ipv zwarte rouwauto, met kleurrijke kleding, ballonnen, een kleurig drankje…… een goed geleefd leven mag gevierd worden!
Veel meer kan en mag je zelf regelen: het aangeven bij de gemeente; het maken of zelf kopen van een wade of kist, het (laten) beschilderen van de kist of er mooie teksten op zetten, het ontwerpen van de kaart, het vervoeren van iemand in zijn
eigen (camper-) bus……., bakken van taarten naar recept van oma zelf…..
Dat je daardoor ook nog eens duizenden euro’s kunt besparen is een mooie bijkomstigheid. Een mooi afscheid zit niet in de hoeveelheid geld die daaraan besteed is maar in de hoeveel tijd, aandacht, warmte en liefde.

Er is echter wel wat voor nodig: dat is dat de dood bespreekbaar wordt gemaakt. Uit de taboe-sfeer komt, waar het nog teveel in zit.
Hoewel het laatste afscheid centraal staat zijn veel rituelen en andere zaken ook te gebruiken bij afscheid van situaties en mensen na bv. een echtscheiding of ontslag.

Ben jij een kleurrijk mens of denk je binnenkort een afscheid te moeten regelen voor zo’n persoon? 
Kom dan op zondag 12 november eens binnenlopen bij Kleur in Apeldoorn aan de Joh. Bomboomstraat 25c voor tips, ideetjes, gesprekken………
      
Verder zullen er die dag verschillende standjes zijn. O.a. Cadeau Variant waar je (betaalbare) assieraden kunt bewonderen, kunt horen over wat Bach Bloesemremedies of stenen kunnen betekenen bij verlies en verdriet, waar je een lief troostgeschenkje kunt kopen. Er is info over (het zelf maken van) een wade. Buiten staan wat vervoersmogelijkheden en uitvaartverzorgers vertellen graag over hun werk.

Het is een afwisselend geheel: Maak kennis met het verliesspel “Alle sterren van de hemel”; volg een ritueel-meditatie van Mirjam; Kom naar de (gratis) lezing van Jetty over het werk van een levenseinde-coach (13.15 uur;  Luister naar muziek van Paul; Krijg informatie over een herinneringsschilderij; Ervaar hoe het voelt om een kist te beschilderen…… of er zelfs in te liggen?

Laat je vooral inspireren en verrassen en zet je schroom overboord. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. Of je nu wilt of niet………. In wezen is ieder mens terminaal – niemand weet wanneer zijn of haar leven zal eindigen. Meegaan met de universele angst die we allemaal kennen, helpt niet echt. We hopen met de organisatie van dit soort dagen de dood wat meer bespreekbaar te maken en de uitvaart wat minder kostbaar. Voel je welkom bij Kleur bij Afscheid.
  
Meer info: www.JettyKuiper.nl/uitvaart of tel. 06-29403849

                       
******************************************

Op 19 november 2005 en op 4 november 2006 heb ik in Apeldoorn een Uitvaartbeurs georganiseerd. Naast verschillende standhouders waren er lezingen en workshops, optredens, kunst, cultuur en rituelen in de uitvaartwereld.

Als u (als uitvaartondernemer of anderzins) belangstelling heeft voor een open dag of een Uitvaartbeurs in uw omgeving, maar opziet tegen de organisatie, kunt u met mij contact opnemen. Op http://www.doodeenvoudig.nl/ vindt u enkele artikelen die geschreven zijn n.a.v. de Uitvaartbeurs 2006. Door de link aan te klikken kunt u ze ook hier lezen:Ook heb ik voor uitvaartvereniging de Varenhof in Ermelo een aantal memorial-bijeenkomsten mogen organiseren. Daarnaast ben ik gastspreker geweest bij o.a. memorialbijeenkomsten georganiseerd door Monuta.