Levenseinde-coach / Stervensbegeleiding of death-doula

Levenseinde-coach / Ondersteuning in de palliatieve of terminale fase als death-doula.


Weten dat je binnen afzienbare tijd gaat sterven, is leven in een intensieve, moeilijke tijd. We sterven allemaal ooit, maar hoe je dat moet doen kan niemand ons leren.

Ik bied als coach de mogelijkheid tot gesprekken waardoor er een betere afronding van het leven plaats kan vinden. Daarnaast bied ik daadwerkelijke aanwezigheid (gedurende de dag of de nacht) als het proces wat langer duurt en mantelzorgers te zwaar belast raken.

Sterven is de meest ultieme vorm van loslaten.
Loslaten is voor veel mensen hun leven lang al een item wat leidt tot veel worstelingen.
Het kan helpen om dan eens vrijuit te kunnen praten over je zorgen en je angsten met iemand van buitenaf. Om met iemand die niet nauw betrokken, maar wel met aandacht aanwezig is, terug te blikken op je leven. Of in stilte samen te zijn, een lichte (voet-) massage te ondergaan of wat ook maar ontspanning en verlichting kan brengen in het leven van degene die onder ogen moet zien dat zijn of haar tijd hier op aarde ten einde is gekomen. Hoe kijk je er tegen aan? Helpen jouw gedachten over de dood je of geven ze vooral angst en verdriet? We kunnen werken met ontspanningsoefeningen, meditaties of visualisaties. Ook kan het helpen om daadwerkelijk zaken af te ronden zoals overdracht van wachtwoorden, erfzaken, maar ook emotionele "losse eindjes".
Ook als je je als partner wilt voorbereiden op het naderende afscheid, kunnen enkele gesprekken je al ondersteunen in het traject dat voor je ligt.

In mijn bedrijf the Circle of life ben ik bezig met geboorte en dood. Als doula mag ik aanwezig zijn bij het begin van een leven en bied ik continue aanwezigheid tijdens de bevalling. Ondanks goede voorbereidingen verloopt een geboorte niet altijd zoals gepland of gewenst. Dat is niet anders bij het einde van een leven. je kunt er ideetjes over hebben en wensen, maar hoe het proces verloopt is afwachten. Lichamelijke, emotionele of spirituele of nog andere factoren kunnen van grote invloed zijn.

DOULA / DEATH-DOULA..... een wereld van verschil en toch zoveel overeenkomsten!
In Canada bestaat het beroep death-doula of end of life coach. Wij kennen natuurlijk het fantastische werk in de hospice-huizen, waar ik ook een tijdje als vrijwilliger heb gewerkt.
Hoewel het beroep in ons land nog onbekend is, bied ik desgewenst ook mijn diensten aan als death-doula of end of life-coach. Wij kennen hiervoor de term stervensbegeleider. Dat wil zeggen dat iemand die daaraan behoefte heeft kan vragen om in zijn of haar laatste dagen aanwezig te zijn of uiteraard bij een naaste die stervende is. Met aandacht wil ik aanwezig zijn om zo die laatste uren of dagen milder te maken. Net als doula (bevallingscoach) bied ik mijn continue aanwezigheid, wat maakt dat er rust en aanvaarding en vertrouwen in het proces kan groeien. Door de hand vast te houden, zachtjes te aaien of hem of haar op een andere manier aan te raken en er rustig naast te zitten kunnen de wolken van angst en eenzaamheid wegdrijven. Hoewel misschien weinig lichaamsreacties te zien zijn als reactie op je handelingen, is de kans groot dat liefhebbende aanwezigheid de stervende zekerheid geeft. Het is een van de grootste angsten van de terminaal zieken om verlaten te worden.

Ook voor de nabestaanden breekt er een zware, onzekere tijd aan. Zij kunnen worstelen met heftige gevoelens. Soms is het voor de achterblijvers nog moeilijker om los te laten. Praten daarover met een buitenstaander kan al helpen. Als coach bied ik een luisterend oor en soms kan een onderwerp als vergeving aan de orde komen en je verder helpen in de toekomst.

Het kan zijn dat de verzorging -te- zwaar wordt op een bepaald moment. Dat er behoefte is om bv. in de nacht iemand anders in te zetten die aanwezig wil zijn. Ook zijn er mensen die geen directe verzorgers in hun omgeving hebben. Ik ben in die situaties inzetbaar, al vervangt dit niet de medische begeleiding, als dit nodig is.

Voor de nabestaanden kan het helpen dat ze wat ontlast worden na een periode van intensieve zorg en voor de periode die gaat komen: het laatste afscheid en de uitvaart. Desgewenst kan ik natuurlijk ook daarbij nog ondersteuning bieden; dat is al jaren mijn werkterrein immers. Maar dat is geheel vrije keus en zijn losstaande diensten die ik kan bieden. Bel gerust met een vraag! tel. 06-29403849.